Kultúrális és társadalmi klubbok

Erdélyi János Vegyeskar

1996. május 16-án főnixmadárként éledt újjá az Erdélyi János Vegyeskar. Első fellépésükre 1996. augusztus 25-én került sor a millecentenáriumi ünnepségek alkalmával. Alapítótagok: Diószeghy Zoltán, Fuksz Aliz, Kozsár Miklós mérnök, Miczák Bertalan. A kórus 32 taggal indult. 
A nagykaposi Csemadok alapszervezetének vezetősége Baloghné Domonkos Malvint és Muník László kérte fel a kórus vezetésére. Muník László tevékenységének korai halála vetett véget. A kórus vezetését Balogné Domonkos Malvin látja el. Munkáját a szólam- és karvezetői poszton Barkó Zsuzsa segítette az elmúlt évekig. Évente számos hazai és külföldi rendezvényen vesznek részt.

Elérhetőség:

Kapcsolattartó: Diószeghy Zoltán
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

FABOTÓ

Citerazenekarunk 1995-ben alakult Nagykaposon. Megalakulásunk óta Nagykapos és Ung-vidék, valamint Bodrogköz kulturális életének szerves résztvevői vagyunk. Több ízben szerepeltünk már külföldön is, mint pl. Magyarországon, Kárpátalján, Erdélyben vagy a Vajdaságban. Zenekarunkat összeköti az együttmuzsikálás öröme, a magyar népzene szeretete, ami egy bizonyos szintű megszállottsággal és áldozatkészséggel ötvöződik. Kezdettől fogva törekszünk a népzene eredeti tolmácsolására, nem feledkezve meg régiónk népzenéjéről, emellett igyekszünk minél változatosabb zenét játszani, minél több népzenei terület népzenei hagyományát megszólaltatni. Bízunk abban, hogy az általunk játszott muzsika értéket közvetít - az élő, folyamatosan változó népzene sokszínűségét. Fellépéseink során rengeteg tapsot és szakmai elismerést kaptunk. Büszkék vagyunk az eddig elért eredményeinkre, de nem az az elsődleges célunk, hogy versenyeken és minősítőkön meggyőzzük a zsűrit, hanem hogy minél többet muzsikáljunk falunapokon, dalostalálkozókon, s egyéb fellépéseken, ahol a népdalt igazán közel tudjuk vinni a közönséghez, annak minden generációjához.

Elérhetőség:

Kapcsolattartó: Dr. Boczán Ferenc
Mob: +421-905-784401
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

LATORIČAN Énekegyüttes

A dal és a dalok által érzett szeretet az, ami a nagykaposi Latoričan vegyeskarban 23 különböző korú, beállítottságú és képzettségű embert köt össze. Az énekkar 1996. februárjában alakult. A névválasztást a városhoz közeli Latorca folyó ihlette. 2002-től a kar Latoričan polgári társulásként folytatta működését. 1996. szeptemberében a kar művészi vezetőjévé Tóth Ingridet választották, aki a kezdetektől részt vett a csoport munkájában mint kísérő és népdalszerkesztő.
 
A népdalokon kívül a kar repertoárjában karácsonyi- és egyházi énekek is szerepelnek, amelyekkel a városban és környékén lépnek fel. A legjelentősebb rendezvények, amelyeken részt vettek a nátfalvai (Nacina Ves) ökumenikus templomban tartott egyházi dalok bemutatója, valamint a Cyril és Metód ünnepe alkalmával Nagykaposon, Kapiban (Kapusany pri Presove) és Nagymihályban (Michalovce) rendezett kórusbemutató volt.
 
A tagok célja, hogy énekükkel örömet okozzanak közönségüknek az idehaza /Nagykapos, Málca (Malčice), Szalók (Slávkovce), Ungszenna (Senné), Dobróka (Dúbravka), Céke (Cejkov)/ és külföldön /Ungvár- UKR, Szolyva- UKR, Békéscsaba- HU, Elek- HU, Újvidék-SRB/ különböző alkalmakból tartott koncerteken. Ezekkel a fellépésekkel méltón képviselik úgy városunkat, mint Szlovákiát. A Latoričan polgári társulás munkájáért és városunk jó hírnevének terjesztéséért 2006-ban „Városért" díjban részesült. 
Zenei repertoárjukban mű- és nemzeti témájú dalok is szerepelnek, mint például: Aká si mi krásna (Milyen szép vagy nekem), Slovensko moje (Én Szlovákiám), Hoj vlasť moja (Hej, én hazám), Májová (Májusi), Slovenská Csaba (Szlovák Csaba) és más.
 
Elérhetőségek:
Kapcsolattartó: Štenko Ján, a Latoričan polgári társulás elnöke
Tel.sz.: 0917 674 874
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
 
 

VÁNOK Gyermek Folklórcsoport

A Vánok Gyermek Folklórcsoport 1999. szeptember 1-jén kezdte meg működését. Mivel nemzetiségileg vegyes környékünkön nagyon sokáig hiányzott a szlovák folklór, népszokások és szokások képviselete, a Matica Slovenska vezetősége néhány folklór iránt elkötelezett polgárral együtt megalapította a „Vánok" gyermekcsoportot. 2002-től Vánok Polgári Társulás néven működnek.

A társulás elnöke a kezdetektől Jozef Popčák, aki maga is elkötelezett híve a szlovák népi művészetnek, és méltón büszke a csapat tagjaira és munkájukra. Gyermekjátékokkal, énekkel és főleg tánccal képviselik a szlovák népi hagyományokat Zemplén nyugati részén csakúgy, mint külföldön.

2009-ben a társulat ének és tánc szekcióját 47 diák látogatta.

Web: www.dfsvanok.sk

 
 

Nyugdíjasklub

A nagykaposi Nyugdíjasklub 1975-ben alakult. 1986-tól állandó székhellyel működik Zöldág utca 68 szám alatt. Napjainkban 317 tagja van.
A klubélet önkormányzatként működik JUDr. Maric Gyula elnökúr vezetésével, önkormányzati tagokkal és Szabó Katalin klubvezetővel. A klub által hagyományosan megrendezett események közé tartozik a klub magányossá vált tagjainak részére megrendezett összejövetel a fenyőnél, közös jubileumi ünnepségek, Nemzetközi nőnap alkalmából megrendezett összejövetel, irodalmi délutánok, és kézimunka kiállítások. A klub más tevékenységeket, kultúrműsorokat, fellépéseket és utazásokat is szervez tagjaik és nem tagok számára.


A klub minden hétfőn, szerdán és pénteken délután 13.30-tól várja az érdeklődőket.

 

Nagykaposi Ifjúsági Parlament

Az iskolák és a város fiataljainak képviselői 2009. október 9.-e óta keddenként 15.00-tól rendszeresen találkoznak a Nagykaposi Szabadidőközpontban.

Céljaik:
1. a fiatalok közigazgatásban való részvételének előmozdítása
2. a fiatalok aktív polgári élet felőli érdeklődésének felkeltése és a demokratikus folyamatokban való aktív részvétel felőli érdeklődésük felkeltése
3. a fiatalok iskolai életben való részvételének támogatása, elősegítve ezzel a demokratikus rendszerben való munkát 
4. kölcsönös bizalom kiépítése a diákok és az önkormányzat között
5. a fiatalok minőségi információkhoz jutásának elősegítése
6. a fiatalok magasabb színvonalú életének, munkájának, képzésének és szabadidejük eltöltésének biztosítása

Elérhetőségük: 
Web: www.cvcvkapusany.edu.sk

 
 

12 csillag

A 12 csillag kaposi fiatalok egy csoportja, akik támogatást nyertek EU-s alapból tevékenységük végzésére. A csoport mentorai a Nagykaposi Református Egyház és a Patrónus polgári társulás. Programjuk célcsoportja a 15-18 éves fiatalok, akiknek az EU segítségével különböző versenyeket és sporteseményeket rendeztek. Elsődleges céljuk a városban és környékén élő magyar ajkú fiatalok összefogása és egy ifjúsági központ létrehozása a református egyház újonnan felépített épületében.

További információk található róluk honlapjukonwww.12csillag.mlap.hu